Komplettera med fria vikter för full kontroll över din träning

Fria vikter en självklar del av gymmet

Fria vikter är en självklarhet på varje gym och det är fria vikter man ska sträva efter att använda för att göra sin styrketräning med. Det finns många olika typer av fria vikter så man kan utföra en mycket varierad och utmanande styrketräning som dessutom passar alla människor. Den vanligaste träningen med fria vikter som säkerligen alla känner igen är med skivstång och viktskivor samt träning med hantlar. Har du dessa redskap kan du träna hela kroppen med en mängd olika övningar. Tillbehör till skivstången är en skivstångsställning och en träningsbänk så att man kan träna bänkpress. En träningsbänk vill man i regel ha till hantlarna också för att få tillgång till fler övningar. Fria vikter används också flitigt i gruppträning som t.ex bodypump, bodybars, kettlebells, medicinbollar m.fl.

Varför är det då bättre att träna med fria vikter?

Fördelen med en gymmaskin är att den är säker att träna med och det är svårt att göra fel. Det sitter oftast instruktioner på maskinen hur den ska användas och den är bekväm och lätt att justera så den passar alla. När du tränar i en maskin så blir du stark i enstaka vinklar och rörelsebanor, men när du hamnar utanför dessa banor så hamnar du i positioner där muskeln inte är så stark då man inte riktigt har kommit åt den i maskinen som du gör med fria vikter och funktionell träning.

När du utför en övning med fria vikter så använder du fler muskelgrupper än du hade gjort vid en motsvarande övning i en maskin. Både stora och små muskler arbetar då konstant för att balansera vikten och musklerna blir då mer uthålliga.

Framförallt så tränar du bålen i större utsträckning när du tränar med fria vikter. En av bålmuskulaturens huvudsakliga funktioner är att stabilisera ryggraden och överföra kraft mellan över- och underkropp. Det är precis vad som tränas när du gör basövningar som knäböj, marklyft, eller när du pressar vikter upp mot taket. Varje gym bör ha en uppsättning av olika fria vikter för att få en variationsrik träning.

Om du känner dig osäker på vad som passar dig så hjälper vi dig gärna och tar fram rätt utrustning för din anläggning.

Fria vikter kan se ut på många olika sätt. Vi väljer att dela upp dem i kategorierna nedan:

Hantlar

Kettlebells

Viktskivor och skivstänger

Viktställ

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom 24h (vardagar 09-17)