Löpband är den mest naturliga konditionsmaskinen.

Ett löpband är mycket enkelt att använda och tittar man på de konditionsmaskiner som finns på marknaden så är löpbandet också den mest naturliga maskin där vi använder exakt samma rörelse som när vi går eller springer i vardagen. Därför är också löpbandet den mest använda konditionsmaskinen som finns på en gymanläggning. Med ett löpband kan du köra en mycket variationsrik träning, det är allt från en lungnare promenad till tuffa intervallpass eller varför inte ett maratonlopp. Det finns mängder av olika modeller av löpband i olika prisklasser och med olika egenskaper så det kan vara svårt att veta vilken modell man ska välja.
Därför har vi satt ihop en snabb-guide som du kan ta hjälp av när du ska köpa ditt löpband så du inte går och köper grisen i säcken.

Matrix löpband T5x

Matrix löpband T7x

Matrix löpband T1x

Matrix löpband T3x

Casall löpband T800+

Casall löpband T600+

Casall löpband T400+

Monark löpband TR4000

Monark löpband TR3000

Monark löpband WR7060

Att tänka på när du ska köpa löpband

Hur mycket ska det användas?

  • De enklare löpbanden som man ser i t.ex vanliga sportaffärer och tv-reklam klarar av att användas upp till 60 minuter per dag. Skulle du använda ett löpband i 10000 kr klassen i 2-3 timmar per dag 7 dagar i veckan så har det med största sannolikhet gått sönder efter 6 månader.

    Så tänker du köpa ett löpband med syfte att springa mycket, köp därefter. Samma sak gäller om ni är flera som skall använda det. Faktum är att, snålar man när man ska köpa ett löpband blir det alltid mycket dyrare än om man hade köpt en ordentlig maskin i första skedet.

  • 0-45 minuter/ dag = enkelt löpband (ca. 10 000kr)

    0-1,5 timmar/dag = Bra löpband för hemmabruk löpband (ca. 15 000kr)

    0-2 timmar/dag = Bättre löpband för hemmabruk (ca.20 000 – 25 000kr)

    0-5 timmar/dag = Halv kommersiellt löpband (30 000 – 50 000)

    Mer än 5 timmar/dag = Full kommersiellt löpband. (60 000kr och uppåt)

 
 

Max användarvikt och Motorstyrka

Vikten på den eller de som ska använda löpbandet påverkar är en avgörande faktor vilken modell du ska välja. Väger du eller någon annan som ska använda löpbandet över 100 kg så behöver man en modell med en starkare motor, gärna 3 hk och en kraftig ram för att det skall hålla, de modellerna finns i kategorin bättre löpband för hemmabruk och ligger mellan 20 000 och 30 000kr. Väger man däremot 60 kg klarar man sig gott med ett betydligt billigare och enklare löpband.
Det som sliter mest på löpbandets motor och drivning är faktiskt gång. Anledningen till det är att du då har bägge fötterna på löpytan samtidigt och sätter ner fötterna med en annan vinkel mot löpytan än vid löpning. Så en tung person som går behöver ett kraftigare löpband än en 70 kg motionär som springer på löpbandet.

 
 

Löpmattan

Det är två saker som är viktiga att tänka på när det gäller löpmattan, dämpningen och löpytan.

För att få en bra löpkänsla och minimera stötar som sliter på lederna är det viktigt att löpytan har en bra dämpning. Stötdämpningen ska vara tillräcklig men samtidigt inte för mjuk då det tar bort svikten i steget.. Tynga personer och personer som har rygg- eller knä problem ska välja ett löpband med mycket bra dämpning för att skona rygg och leder. En ortopedisk löpmatta ger en bättre dämpning.

Tittar man på storleken på löpytan så räcker en 48 cm bred löpyta, men ett par cm till på bredden gör ganska mycket. Längden på löpytan ligger i normala fall mellan 135cm på enklare modeller för hemmabruk upp till 150cm till de riktigt kraftiga modellerna som man ser på gymmet, men 140 cm räcker gott och väl till de allra flesta.

 
 

Lutning

Löpband går oftast att höja för att få simulering av att springa i backe. De enkla och billiga modellerna kan ha en manuell justering medans de lite bättre modellerna justerar lutningen automatiskt med datorn och lutningen ligger i regel mellan 0-15%.

 
 

Vart ska det stå?

En annan viktig detalj man måste börja med att titta på är om det finns plats för det och om det passar det in hemma. De flesta löpband kan du fälla upp löpytan och ganska enkelt rulla undan det men de tar fortfarande plats. Var noga med att mäta upp hur mycket utrymme löpbandet tar så du vet om det får plats där du tänkt ställa det.
Viktigt är också att tänka på takhöjden där löpbandet ska stå, ett löpband bygger ca 15 cm och speciellt i gamla källare kan takhöjden vara låg. Din längd + 40 cm = rekommenderad lägsta takhöjd.

 
 

Display

Alla  löpband har en display som används för att göra olika inställningar på och för att visa till exempel hastighet och tid. Många modeller har även funktioner för mätning av kaloriförbrukning och puls, förprogrammerade träningsprogram och konditionstest. Det kan vara värt att fundera över sina behov på det här området och hur man ska träna innan man bestämmer vilka funktioner man vill att löpbandet ska ha. Många försäljare brukar använda antalet program som finns som ett försäljningsargument, men faktum är att de flesta som köper ett löpband använder inte programmen, och skulle de göra det så är det i regel ett eller två favorit program som används. En funktion som däremot är uppskattad och bra att ha är att man kan göra och spara egna program, då kan du styra din träning i detalj.

 
 

Service och underhåll

Det är viktigt att man sköter om sitt löpband och håller det det rent från damm och annan smuts. Man bör regelbundet lyfta av kåpan som skyddar motorn och kretskortet och dammsuga försiktigt och få bort så mycket damm som möjligt. OBS! VAR NOGA MED ATT DRA UR KONTAKTEN FÖRST!

Även i bakkant på löpbandet vid valsen som löpmattan går runt samlas det mycket damm. Under löpmattan måste man med jämna mellanrum smörja med en silikonspray eller gel så att den glider lätt. Det märks tydligt när det blir för torrt, då slirar bandet och det kan gnissla en del. Vi rekommenderar att man kontrollerar smörjningen ungefär varannan månad, oftare om löpbandet använd mycket. Kontrollen gör du genom att lyfta på mattan och känna på mattan och plankan om det finns en hinna med fett.

Vi hjälper dig att hitta rätt löpband

Om du känner dig osäker så kan du anlita ett företag som kommer och servar ditt löpband. Vi utför service på alla typer av träningsmaskiner och det kan verkligen vara värt att betala en slant för en service som förlänger livslängden på ditt löpband.

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom 24h (vardagar 09-17)